Ciastka owsiane z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przed wyprawą na majówkę warto zaopatrzyć się w pożywne przekąski, szczególnie jeżeli macie w planach wędrówki górskie. Owsianka jest bogata w minerały, witaminy, błonnik i bardzo cenne kwasy tłuszczowe, dlatego szczególnie się ją poleca sportowcom i osobom na diecie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka masła
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    po 1/2 szklanki bakalii: orzechów włoskich, rodzynek, daktyli, moreli, suszonych bananów.

Ciastka owsiane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
  • bakalie 2. Morele, daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i bananami dodajemy do suchych składników.
  • ciastka 3. Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne łączymy z resztą składników, wbijamy jajka i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy mikserem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy lepimy kulki wielkości orzecha, delikatnie rozpłaszczamy i pieczemy ok 20 minut w 190*C.

Komentarze

Podobne przepisy