Półksiężyce orzechowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne na święta Bożego Narodzenia

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    25 dag masła
    5 jaj
    10 dag mielonych orzechów
    0,5 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    szklanka cukru pudru

    Lukier

    20 dag cukru pudru
    kieliszek rumu

Półksiężyce orzechowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku na puszysta masę. Ubić pianę z białek i dodać do utartej masy, wsypać przesianą mąkę kakao oraz drobno zmielone orzechy. Wszystko lekko wymieszać wyłożyć na blachę, piec około 20 minut. Cukier puder utrzeć z kieliszkiem rumu ewentualnie uzupełnić wodą żeby lukier miał konsystencje gęstej śmietany. Upieczone ciasto polukrować, po zaschnięciu literatką wykrawać półksiężyce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy