Ciastka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mega mocno orzechowe ciasteczka z orzechowym kremem to gratka dla wielbicieli orzechowych słodkości, idealne do małej czarnej :)

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    200 g masła
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    cukier waniliowy

    Masa orzechowa:
    200 g orzechów włoskich + 5 łyżek do obtoczenia
    1 szklanka mleka
    1 kostka masła
    4 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło i posiekać je nożem.Dodać cukier puder,zmielone orzechy żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i rozwałkować je na placek. Kieliszkiem wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok.10 minut.
  • 2. Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy. Gdy wystygną dodajemy do utartego masła z cukrem.Ucieramy. Przekładamy ciasteczka i obtaczamy w orzechach. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować