Ciastka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie do wykonania i co najważniejsze zamknięte w pojemniku długo utrzymują świeżość.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej + do podsypania
    20 dag masła (margaryny)
    12 dag cukru pudru
    12 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 żółtko

    dodatkowo:
    cukier puder
    czekolada

Ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem (margaryną), dodać orzechy, żółtko i cukier puder. Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować podsypując delikatnie mąką. Wycinać dowolne kształty o grubości ok. 0,5 mm. Ciasteczka układać w wyłożonej papierem do pieczenia formie i piec na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 160-170 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy