Ciastka krucho-drożdżowe

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciastka są dość łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • ● łyżeczka cukru
    ● 5 dag drożdży
    ● 1 kg mąki
    ● kostka margaryny
    ● kostka smalcu
    ● 4 jajka
    ● 3 łyżki kwaśnej śmietany
    ● szczypta soli
    ● marmolada
    ● cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn:
    drożdże kruszymy
    i mieszamy z 3 łyżkami
    śmietany, 2 łyżkami mąki
    i łyżeczką cukru. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę siekamy z margaryną,
    smalcem i szczyptą
    soli. Dodajemy rozczyn i rozkłócone jajka. Mieszamy,
    a następnie wyrabiamy
    elastyczne ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy
    na dość cienki placek.
    Rozsmarowujemy warstwę
    marmolady, następnie zwijamy
    w roladę i ukośnie kroimy
    jak kopytka.
  • 4. Ciastka układamy na
    natłuszczonej blasze i pieczemy
    ok. 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C. Lekko
    studzimy. Obficie posypujemy
    cukrem
    pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować