Ciastka grysikowe z marmoladą

4.99 (144 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasteczka z kaszy manny z różanym nadzieniem są bardzo kruche i pyszne - idealne dla dzieci i dorosłych.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    250 g kaszy manny
    250 g cukru
    120 g masła
    2 jajka
    1-2 łyżki serka naturalnego lub kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli aromatu waniliowego
    marmolada różana
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Marmolady

Ciastka grysikowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, pokrojone w małą kostkę masło, jajka, olejek i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy serek lub śmietanę. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Wyciągamy i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy. W środku robimy dziurkę i nakładamy odrobinę marmolady. Ciastka układamy na blaszce (w dużych odstępach) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 17-20 minut do zrumienienia się wierzchu.

Porady

Ciasteczka można nadziać dowolnym gęstą marmoladą, powidłami lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować