Ciastka francuskie z truskawkami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na 4 części.
Truskawki i ser camambert kroimy w plasterki.
Na każdym z powstałych prostokątów, na jednej połowie, przy dłuższym boku układamy plasterki truskawek i plaster sera tak, aby boki ciasta pozostały bez nadzienia (będziemy je sklejać). Połówkę ciasta, która jest bez nadzienia nacinamy delikatnie nożem robiąc 4-5 krótkich nacięć prostopadłych do dłuższego boku.
Część ciasta z nacięciami zawijamy na nadzienie tak, aby boki dało się skleić. Boki sklejamy za pomocą widelca moczonego w wodzie, dokładnie dociskając tak, aby podczas pieczenia ciastka się nie rozkleiły.
Jajko rozmącamy widelcem, i smarujemy wierzch ciasteczek.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st.C
Podajemy lekko ciepłe.
Komentarze