Ciastka francuskie z truskawkami i camembertem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Słodycz truskawek połączona ze słonym camembertem. Połączenie niezwykle udane.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
    200 g truskawek
    100 g sera camembert naturalny
    1 jajo

Ciastka francuskie z truskawkami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na 4 części.
    Truskawki i ser camambert kroimy w plasterki.
    Na każdym z powstałych prostokątów, na jednej połowie, przy dłuższym boku układamy plasterki truskawek i plaster sera tak, aby boki ciasta pozostały bez nadzienia (będziemy je sklejać). Połówkę ciasta, która jest bez nadzienia nacinamy delikatnie nożem robiąc 4-5 krótkich nacięć prostopadłych do dłuższego boku.
    Część ciasta z nacięciami zawijamy na nadzienie tak, aby boki dało się skleić. Boki sklejamy za pomocą widelca moczonego w wodzie, dokładnie dociskając tak, aby podczas pieczenia ciastka się nie rozkleiły.
    Jajko rozmącamy widelcem, i smarujemy wierzch ciasteczek.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st.C
    Podajemy lekko ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy