ciastka francuskie z serem i gruszką

4.49 (177 ocen)

  • 60 min

Ciasto francuskie jest świetnym rozwiązaniem gdy potrzebujemy czegoś słodkiego na ostatnią chwilę.Jesienią bardzo lubię połączenie gruszek z serem i jak się okazało fajnie to współgra też z ciastem francuskim. Takie ciastka można też zabrać do pracy lub szkoły zamiast tradycyjnej drożdżówki.

  • 60 min

Składniki:

  • na 6 sztuk:

    arkusz ciasta francuskiego
    200 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru + do posypania
    2 gruszki
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciastka francuskie z serem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów, w połowie wyciąć foremką otwory. Na kawałki ciasta bez dziur nałożyć po łyżce sera i ułożyć kawałki gruszek. Przykryć ciastem z wyciętymi otworami i mocno zlepić brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około kwadransa. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gruszki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować