Ciastka francuskie z kremem z serka mascarpone

4.5 (142 ocen)

Chrupiące ciasteczka francuskie z aromatycznym kremem z serka mascarpone i sokiem z cytryny

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 opakowania ciasta francuskiego
    1i 1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 jajko
    SKŁADNIK DODATKOWY :
    0,5 kg serka mascarpone
    SKŁADNIKI ROBOCZE :
    5 łyżeczek żelatyny
    1/3 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka wanilii
    3/4 szklanki cukru pudru + 4 łyżki na lukier
    2 łyżki przegotowanej wody do przygotowania lukru
    DO DEKORACJI :
    lukier
    listki mięty
    kilka plastrów brzoskwini
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka francuskie z kremem z serka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka francuskie 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta w całości , drugi pokroić na równe prostokąty , ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem . Piekarnik nagrzać do 190 *C piec 15 minut . na złocistobrązowy kolor .

    MASA :
    Do serka dodać 3/4 szklanki cukru pudru , sok z cytryny , wanilię wszystko dokładnie zmiksować , miksując dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę . Śmietanę ubić , porcjami dodawać do serka , delikatnie wymieszać . Na duży kawałek ciasta wyłożyć krem i gładko rozsmarować , na kremie ułożyć małe kawałki ciasta . Całość schłodzić . Z czterech łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody utrzeć lukier,polać wierzch ciastek udekorować listkami mięty i plastrami brzoskwini .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować