Ciastka francuskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ten szybki i prosty przepis jest w mojej rodzinie już od kilku pokoleń. Często po niego sięgam w niedzielne popołudnia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 35 dag mąki
    - 1 kostka margaryny ,,Palmy''
    - 3 dag drożdży
    - 2 żótka
    - 1/2 szklanki śmietany
    - 1 cukier waniliowy
    - szczypta soli
    - jedna łyżka cukru do rozrobienia drożdży
    - do dekoracji cukier i kolorowe cukiereczki

Ciastka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić z cukrem, wymieszać ze śmietaną.
    2. Mąkę, margarynę, żółtka, cukier waniliowy, posiekać i wymieszać z rozpuszczonymi drożdżami ze śmietaną.
    3 Wyrobić ciasto i odłożyć na 2h do lodówki.
    4. Wykroić ciastka foremkami , maczać w białku i posypać cukrem/ cukiereczkami.
    5. Piec na złoty kolor.

Porady

Jeśli nie mam czasu czekać aż ciasto się schłodzi, to po zarobieniu ciasta od razu robię ciasteczka. Najlepiej smakują prosto po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy