Ciastka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciastka bardzo ładnie prezentują się na stole! Aż szkoda je zjeść...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 125 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - nutella: 130 gramów
    - orzechy laskowe zmielone: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 4 łyżki
    - czekolada (kilka kostek): 25 gramów
    - masa macerpanowa biała: 200 gramów
    - barwniki spożywcze: 3 sztuki
    - pisaki lukrowe i inne jadalne: 5 sztuk
    - powidła śliwkowe: 200 gramów

Ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać nutellę i jajka. Wsypać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę. Dolać mleko i miksować. Piec w temperaturze 170-180 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować w środku powidłami i złączyć. Ozdobić masą marcepanową, pisakami lukrowymi i innymi jadalnymi elementami (suszone albo kandyzowane owoce, dekoracje czekoladowe itp.).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy