CIASTKA CYTRYNOWE – SŁONECZKA

0 (0 ocen)

  • 30 min

By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka!Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku!Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao.

  • 30 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 25-30 sztuk)

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 300 g

    * masło – 200 g

    * cukier puder – 8 łyżek

    * żółtko – 2 szt

    * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

    * skórka cytrynowa – 1 czubata łyżka

    * sok cytrynowy – 1 łyżeczka

    LUKIER :

    * cukier puder – 4 łyżki

    * sok cytrynowy – ok. 2 łyżki

Ciastka cytrynowe – słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną.

    Dodajemy sok oraz skórkę cytrynową.

    Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ozdobne słoneczka ( ja użyłam do tego foremek na tartaletki ).

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok.12-15 minut.

    LUKIER:

    Cukier puder zalewamy odrobiną! wrzątku, dodajemy sok cytrynowy i dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i odrobiną cytrynki.

    Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy