Ciastka cytrynowe

5 (161 ocen)

  • 45 min

Pyszne, kruche ciastka o smaku i wyglądzie cytryny.

  • 45 min

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej tortowej
    200 g masła
    120 g cukru pudru
    1 jajko
    1 cytryna (otarta skórka i 3 łyżki soku)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do mąki wraz z resztą składników, szybko zagnieść. Chłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto. Wycinać kółka szklanką, lekko rozciągnąć tworząc kształt owalu i uszczypnąć z dwóch stron. Piec ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować