Ciastka bez jajek

4.97 (171 ocen)

  • 20 min

Pyszne, kruche ciastka bez jajek. Dodane tutaj orzechy i rodzynki idealnie się ze sobą komponują. Ich dodatkowym plusem jest to, że robi się je bez użycia foremek.

  • 20 min

Składniki:

  • 210 g masła
    100 g cukru
    270 g mąki
    60 g rodzynek
    60 g siekanych orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

4.97 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, krótko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy, krótko wyrobić. Uformować gruby wałek o grubości ok.4-5 cm. Pokroić nożem na plastry o grubości 0,5-0,7 cm. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15-17 minut w 180°C.

Porady

Jeśli ciasto po zagnieceniu jest zbyt miękkie, wówczas należy je wstawić (uformowane w wałek) na ok. 20-30 minut do lodówki i dopiero potem pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować