Ciastka babci Zosi

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te ciasteczka nauczyła piec mnie i mojego kuzyna Tomka nasza kochana babcia.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● kostka margaryny
    ● 3 ugotowane na twardo żółtka
    ● surowe żółtko
    ● cukier puder
    ● marmolada
    ● kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Ciastka babci zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę siekamy
    z margaryną. Dodajemy ugotowane
    i starte na tarce o małych
    oczkach żółtka, łyżkę cukru
    pudru i surowe żółtko.
    Energicznie wyrabiamy ciasto.
    Formujemy kulę, zawijamy
    w folię spożywczą i wkładamy
    na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    posypanej mąką stolnicy na
    3-mm placek. Foremką wycinamy
    ciastka. Połowę odkładamy.
    Środki pozostałych wycinamy
    mniejszą foremką.
  • 3. Ciastka pieczemy ok. 9 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C. Odstawiamy
    do wystudzenia.
    Ciastka z dziurką posypujemy
    cukrem pudrem. Pozostałe
    smarujemy marmoladą i przykrywamy
    ciastkami z dziurką,
    lekko dociskając. Środki dekorujemy
    kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować