Baza- ciastka z maszynki
60 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Masa z mleka
25 dag masła
25 dag cukru pudru
25 dag mleka w proszku
olejek migdałowy
Ciastka babci marii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baza:
1. Margarynę, cukier i jajko utrzyj, dodaj mąkę i wymieszaj. Z powstałej masy za pomocą maszynki utwórz proste paski. Przetnij je na krótkie odcinki i następnie sklejaj na końcach aby powstał okrąg.
2. Tak uformowane ciastka piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa na ciastka:
1. Mało utrzyj z cukrem i powoli dodawaj mleko, aby powstała dość miękka masa.
2. Z masy formuj małe stożki i mocuj je na upieczonych ciastkach.
Tak gotowe ciastka przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze