Ciastka Amerykanki

4.5 (196 ocen)

Popularne ciastka z dużą ilością lukru na wierzchu. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g masła miękkiego
    200 g drobnego cukru
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    6 łyżek mleka
    opakowanie cukru waniliowego (16g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciastka amerykanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrami, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, budynie, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dobrze zmiksować ( masa powinna być bardzo gęsta!) Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć dłonią.
  • image-29jn6yc 2. Ciastka piec w 180 st.C około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Wysmarować nim jeszcze ciepłe ciastka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować