Ciasteczkowe murzynki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Malutkie i kruche ciasteczka same w sobie są urocze, ale do ich ozdabiania wystarczy dodać proste dekoracje i mamy małe słodkie dzieła.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 1.25 szklanki
    - kakao: 0.75 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - margaryna: 30 dekagramów
    DODATKOWO:
    - lukier (można zrobić samemu, ale można też użyć gotowy): 1 opakowanie
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie
    - kolorowe dekoracje (Po około 2 łyżki dowolnych ozdób): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczkowe murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę schłodzić i zimną pokroić w kostkę oraz posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodać do margaryny razem z solą i jajkami, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce tak 2-3 godz.
  • Ciasteczkowe murzynki 2. Stolnicę i wałek lekko podsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto, kieliszkiem lub małą foremką- kółeczkiem wyciąć krążki i ułożyć na blaszce, nie trzeba zostawiać dużych odstępów bo ciastka nie rosną bardzo. Piec w temp.180 kilka minut, wystudzić.
  • Ciasteczkowe murzynki 3. Zimne ciastka smarować marmoladą i sklejać po dwa, górę ciastek polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować.
  • Ciasteczkowe murzynki 4. Ciastka najlepiej smakują po kilku dniach są malutkie i ładne, jeśli zapakujemy je odpowiednio to nadają się nawet na prezent bo przypominają czekoladki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować