Ciasteczka owsiano-bananowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka bez mąki, cukru, jaj i tłuszczu. Smakują jak wypieczony banan z dodatkami, są słodkie i raczej wilgotne, a im dłużej leżą, tym więcej w nich wilgoci.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
    2 średnie banany – u mnie bardzo mocno dojrzałe
    szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    3 dag orzechów laskowych
    4 dag rodzynek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiano-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy podprażyć na suchej patelni, wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki, posiekać.
    Na tą samą patelnię wsypać płatki owsiane, podprażyć uważając, żeby się nie przypaliły, ostudzić.
    Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Masę nałożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, spłaszczone ciasteczka.
    Piec 20 minut, wyjąć blachę z piekarnika i przy pomocy łopatki odwrócić ciasteczka na drugą stronę.
    Odwrócone piec jeszcze 10 minut.
    Wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Orzechy Płatki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować