Ciasteczko "owieczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajko wzbić z cukrem do stanu piany. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać masę , aż cukier rozpuści się.Roztopić masło . Wlać do miski i wymieszać .Przesiać mąkę , dodać proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść miękkie ciasto .Z ciasta uformować walki o grubości w 1 cm i długości około 6 cm. Każdy wałek rozcinamy z jednej strony nożem i do środku skręcamy ciasto w postaci rogów "owieczki".
Można oznaczyć twarz "owieczki" - orzechami w czekoladzie,ale to dodatkowy czas pracy )
Powtórzyć tak z pozostałym ciastem i posypać cukrem na wierzchu .U mnie wyszło " stado owieczek " około 30 sztuk ))). Umieścić ciasteczka świąteczne do piekarnika , i wypiekać w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 ° około 20-25 minut. Na złocisty kolor .
Komentarze