Ciasteczka żytnio-orzechowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min

Zdrowe , smaczne i szybkie ciasteczka.Można je długo przechowywać i są coraz lepsze.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 26-28 ciasteczek

    150g mąki żytniej (TYP 2000)
    150g mąki przennej
    140 g cukru pudru
    140g masła
    100g orzechów ziemnych
    2 żółtka , 1 białko

Ciasteczka żytnio-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t4i91d 1. Orzechy rozdrabniamy w robocie kuchennym.
    Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki , cukier, orzechy.
    Dodajemy drobno pokrojone chłodne masło i jajka.
    Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki .
    Po schłodzeniu z ciasta robimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
    Następnie lekko przygniatamy ręką a potem robimy głęboki wzorek z siateczki do warzyw i jaj.
    Ciasteczka pieczemy w tem. 180-190 C przez 20-30 minut.

Porady

Lepsze są ciasteczka mniej spieczone. Po ostygnięciu twardnieją , ale ciągle są pyszne. Najlepiej jednak smakują po kilku dniach przechowywania w metalowym pudełku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy