Ciasteczka zwieńczone truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie tylko pięknie się prezentują, ale wspaniale smakują

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto: 10 g drożdży, łyżka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, 200 g zimnego masła, 1/2 szklanki śmietany, 2 jajka

    Nadzienie: 3 łyżki mąki, szklanka mleka, 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, aromat wanlliowy, 2 szklanki bitej śmietany

    Dekoracja: 300 g truskawek, cukier puder

Ciasteczka zwieńczone truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę posiekać z masłem. Śmietanę wymieszać z jajkami. Wszystko połączyć. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wycinać krążki. Piec 15 minut w 220 stopniach. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki mleka. 2/3 zagotować, wlewając mleko z mąką i cały czas mieszając. Dodać masło, cukier i nie przerywając mieszania, zagotować. Zdjąć z ognia, wmieszać jajka i aromat. Ciastka przekładać masą i bitą śmietaną. Posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy