Ciasteczka ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pikantne ciasteczka z cebulką i boczkiem.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
    25 dag wędzonego boczku
    cebula
    6 jajek
    4 dag bułki tartej
    sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
    6 dag kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczka ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, zetrzeć. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
  • 2. Pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na chrupko, dodać pokrojoną cebulkę, zeszklić.
  • 3. Żółtka utrzeć z przyprawami. Połączyć z ziemniakami, proszkiem, bułką tartą, kaszą, cebulą, boczkiem i ubitymi na sztywno białkami.
  • 4. Powstałe ciastko włożyć do 12 foremek, piec 30 min w temperaturze 200 stopni C.

Porady

Nie przesadzić z przyprawami. Nie trzeba używać foremek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy