Tradycyjne, chińskie ciasteczka z zielonego groszku. Intensywny zielony kolorek sprawia, że chcę się takie ciasteczko mieć w dłoni ;) Na pewno zrobię je jeszcze nie raz! Polecam ;D
Składniki:
100 g zielonego groszku
50 g cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
Ciasteczka z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zielony groszek zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Dodać cukier, mąkę pszenną i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze zmiksować. Powinna powstać jednolita, zielona masa. Uformować z niej małe kuleczki i za pomocą kciuka zrobić w każdej dołeczek. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Just My Delicious)
Komentarze