Ciasteczka z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe i szybkie w przygotowaniu. :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 25 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - orzechy włoskie: 10 dekagramów
    - orzechy laskowe: 15 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 4 łyżki
    - żółtka: 3 sztuki
    - śmietana: 1 łyżka
    - margaryna: 1 łyżka
    - kakao: 1 szczypta

Ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać dwa żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru, zmielone orzechy i zagnieść starannie ciasto. Odstawić do lodówki na dwie godziny.
  • 2. Następnie podzielić na porcję z których rozwałkować na stolnicy placki o grubość 8 mm, i wykrawać foremkami do ciastek różne wzory. Na blaszce wysmarowanej margaryną poukładać ciastka, posmarować żółtkiem.
  • Ciasteczka z  orzechami 3. Piec partiami w gorącym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 C. Przestudzone ciastka posypać zmielonymi orzechami i szczyptą kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy