Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku.
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki żytniej typ 720
250 g masła
20 g kakao
125 g drobnego cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
orzechy pecan
orzechy macadamia
Ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao, proszek do pieczenie, esencję waniliową i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą tłuczka do kotletów i na środku ułożyć orzechy pecan lub macadamia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika pozostawić na blasze jeszcze około 3-4 minut i przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Komentarze