Ciasteczka z orzechami

0 (0 ocen)

Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku.

Składniki:



  • 200 g mąki pszennej typ 500
    100 g mąki żytniej typ 720
    250 g masła
    20 g kakao
    125 g drobnego cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    orzechy pecan
    orzechy macadamia

Ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao, proszek do pieczenie, esencję waniliową i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą tłuczka do kotletów i na środku ułożyć orzechy pecan lub macadamia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika pozostawić na blasze jeszcze około 3-4 minut i przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy