Ciasteczka z masą budyniowo-kaszkową i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasteczka sprawdzają się na podwieczorek do kawy lub herbaty. Moja córeczka uwielbia je ze mną przyrzadzać, dekorować posypką lukrową i oczywiście zjadać.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    2 szklanki mąki, 2 jajka, 1/2 kostki masła, 3 łyżki wody, 3 łyzki cukru, 2 łyżki śmietany, sól,
    Masa budyniowo-kaszkowa:
    1/2 torebki budyniu śmietankowego, 2 łyżki kaszki mannej błyskawicznej, 200 ml mleka, posypka lukrowa, cukier puder, jabłko, cynamon

Ciasteczka z masą budyniowo-kaszkową i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać makę, dodać jajka, cukier, masło i resztę składników i wyrabiać na jednolitą masę. Wykrawać krążki i wylepiać foremki. Z reszty ciasta wykrawać krażki szklanką i wkładać do środka plasterki jabłka, posypać cynamonem i sklejać brzegi. Wstawić ciastka do piekarnika i piec 20 minut w 200 st.
  • 2. Przygotowac masę: budyń ugotować wg przepisu (połowa proporcji), dodać kaszkę manna, aż zgęstnieje. Ostudzić. Zimne nakładać do ciasteczek. Udekorowaćposypką lukrowa, a ciasteczka z jabłkiem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy