Ciasteczka z marmoladą

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka do kawy :)

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    1/2 kostki masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany lub wody
    ok. 100 g marmolady wieloowocowej

Ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i waniliowy, żółtko, sól i zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać śmietanę lub wodę. Ciasto rozwałkować i wykrawać takie same ciasteczka. W połowie z nich kieliszkiem wyciąć dziurki. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, aż ciasteczka się zezłocą.

    Marmoladę podgrzać i posmarować nią całe ciasteczka, przykryć tymi z dziurką i zostawić do ostygnięcia. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy