Ciasteczka z dżemem żurawinowym

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka te są bardzo kruche więc warto je podać w towarzystwie gorącej filiżanki kawy lub herbaty :)

  • 40 min

Składniki:

  • 110 g miękkiego masła
    40 g cukru pudru
    1 żółtko
    150 g mąki pszennej
    25 g proszku budyniowego
    szczypta soli
    ok. 1/2 słoika dżemu żurawinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z dżemem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po łyżce cukru i żółtko. Następnie dodajemy po mąkę i proszek budyniowy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek. Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym z ciasteczek robimy niewielkie wgłębienie np. drugą stroną łyżeczki lub palcem. Na środek kładziemy odrobinę żurawiny. Ciasteczka pieczemy na złoto ok. 12 minut.

Porady

Upieczone ciasteczka można posypać odrobiną cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować