ciasteczka z dżemem morelowym

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

szybkie i łatwe do zrobienia

  • 2 godz.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    100 gram miękkiego masła
    1 jajo
    80 gram cukru
    2 garście siekanych drobno migdałów
    0,5 słoiczka dżemu morelowego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasteczka z dżemem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko oddzielić od żółtka, przełożyć do miseczki. Z żółtka, mąki, masła, cukru zagnieść kruche ciasto i włożyć na 40-60 minut do lodówki.
    Białko ubić lekko. Z ciasta formować kuleczki, spłaszczać je lekko, zrobić w nich wgłębienie jak w kluskach śląskich, posmarować białkiem, obtoczyć w migdałach i do środka nałożyć dżem morelowy. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować