Bardzo lubimy ciasteczka, które mają jakiś dodatek. Czy to dżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g masła
120 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
dżem malinowy
cukier puder
Ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 60 minut do lodówki.
Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami całymi i z dziurką w równych ilościach, tak by ciasteczka były do pary. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 7-8 minut. Ostudzić.
Na całym ciasteczku nałożyć dżem i przykryć ciasteczkiem z dziurką lekko dociskając. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze