Ciasteczka w kropki

0 (0 ocen)

Pulchne drożdżowe ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i cukrem pudrem.Doskonałe na deser, do kawy,na podwieczorek.Łatwe do wykonania.

Składniki:

  • na ok 25 sztuk:
    25 dkg mąki pszennej,
    100 g rozpuszczonego masła,
    3 łyzki mleka,
    1 jajko,
    5 łyżek cukru,
    1 g drożdży,
    szczypta soli,
    cukier puder do posypania,
    ok 15 dkg czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka w kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z łyżki mąki,łyzki mleka i cukru,drożdży robimy zaczyn,wszystko ze soba mieszajac.Odstawiamy na 10 minut,
    Po tym czasie dodajemy pozostały cukier,mleko,sól,jajko,masło i mąkę.Wyrabiamy na elastyczne ciasto.Odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godzinę.
    Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i rozwalkowujemy na grubosc ok 1-2 cm.Szklanką wykrawamy ciasteczka.Ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
  • 2. Porzeczki płuczemy,osuszamy recznikiem papierowym,odrywamy od gałązek.
    Wbijamy po kilka sztuk na kazdy krązek castka.Odstawiamy na ok 15 minut do podrosniecia.Lekko wduszamy porzeczki w ciasto i wkladamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut.Piec w temp 180 stopni-do zrumienienia.
    Po ostudzeniu ciastka posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować