Ciasteczka ule

4.43 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis pochodzi z Czech, ale u nas jest coraz bardziej popularny.

Składniki:

  • 20 dag biszkoptów
    10 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku
    5 dag wiórków kokosowych
    5 dag zmielonych orzechów włoskich
    ew. mleko

    Krem:
    łyżka rumu
    10 dag miękkiego masła
    8 dag cukru pudru
    łyżka kakao

    Oraz:
    suche wafle
    foremki w kształcie uli
    cukier puder do posypania foremek
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Biszkopty Krem

Ciasteczka ule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty mielimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem i mlekiem w proszku na gładką masę. Jeśli jest zbyt twarda, wlewamy trochę mleka. Masę dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy z orzechami, drugą z wiórkami kokosowymi.
  • Ciasteczka ule 2. Składniki kremu miksujemy. Z wafli literatką wycinamy kółka. Wnętrza foremek posypujemy cukrem pudrem. Wypełniamy biszkoptową masą, robimy wgłębienie i nadziewamy kremem. Odstawiamy w chłodne
    miejsce, aby masa stężała. Następnie delikatnie wyjmujemy z foremek i ustawiamy na waflowych krążkach.



    Zamiast biszkoptów można użyć maślanych herbatników, a krem rumowy zastąpić gotowym kremem orzechowo-czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować