Ciasteczka słoneczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka słoneczka, aspirynki – spotkałam się z różnymi nazwami tych małych lecz pysznych ciastek. Są one przełożone dżemem, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki pszennej
    150 g masła, zimnego
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki cukru pudru

    Lukier:

    1 białko
    70 g cukru pudru

    Dodatkowo:

    dżem o smaku owoce leśne
    3 łyżki wiórek kokosowych

Ciasteczka słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło o temp. pokojowej, żółtka, cukier puder, mąkę oraz śmietanę zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawinąć je w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Rozwałkować ciasto na ok 5 milimetrów. Za pomocą foremki do wycinania kółek lub np większym kieliszkiem do wódki, małej literatki itp. wycinamy równe kółka, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach aby się nie poprzyklejały.

    Białko oraz cukier puder umieścić w miseczce. Za pomocą trzepaczki do ubijania ubić lekki lukier, którym posmarować np przy pomocy pędzelka każde ciastko. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Przestudzone ciasteczka sklejamy razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Następnie boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy