Ciasteczka ślimaczki waniliowo-kakaowe

4.47 (158 ocen)

Ciasteczka idealne do kawki :)

Składniki:

  • 300g mąki pszennej

    150g masła

    100g drobnego cukru

    2 żółtka

    1,5 łyżki kakao

    1 łyżka śmietany

    0,5 łyżeczki cynamonu

    ziarenka z połowy laski wanilii

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka ślimaczki waniliowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wanilię. Zagniatamy dokładnie tworząc gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao i cynamon. Ponownie zagniatamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.

    Ciasto waniliowe wałkujemy na placek w kształcie kwadratu o grubości 4-5 mm. Na taką samą grubość i wielkość wałkujemy ciasto kakaowe. Powstałe dwa kwadraty nakładamy jeden na drugi i delikatnie dociskamy ( można wałkiem ). Całość zwijamy jak roladę. Powstały wałeczek owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie wałeczek kroimy ostrym nożem na 5 mm plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować