Chyba najlepsze słone ciasteczka jakie jadłam, idealne do barszczyku, jako przegryzka do piwa lub zamiennik chipsów :) polecam wszystkim wielbicielom cebulowych smaków :)
60 min
Składniki:
2 cebule średniej wielkości
4 jajka
2 kopiate szklanki mąki + do podsypania
20 dag żółtego sera + do posypania ciasteczek
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Ciasteczka serowo - cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy. Jajka łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Zagniatamy ciasto (jeżeli klei się do rąk dodajemy odrobinę mąki). Pod sam koniec mieszenia dodajemy pokrojoną cebulę i dokładnie łączymy z ciastem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy, a do drugiej części dodajemy paprykę w proszku i dokładnie łączymy.
2.Każdą część ciasta rozwałkowujemy na gr. około 0,5cm, podsypując mąką. Wycinamy literatką małe ciasteczka, po wierzchu posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wykładamy na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180* do uzyskania złotego koloru.
Komentarze