Ciasteczka ryżowe

4.46 (174 ocen)

Delikatne, chrupiące i pyszne ciasteczka z dodatkiem płatków ryżowych

Składniki:

  • 400 gram płatków ryżowych
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie)
    1 kostka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie)
    marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu.

Porady

Zamiast płatków można użyć kleiku ryżowego dla dzieci. Wtedy mąka nie powinna być w ogóle potrzebna. Gdyby jednak masa okazała się zbyt płynna należy dodawać po łyżce mąkę, aż do zagęszczenia ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować