ciasteczka różane z lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Urocze małe ciasteczka nie tylko świetnie smakują ale także ładnie wyglądają. Są bardzo kruche i delikatne dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    3 żółtka
    250 g masła
    szczypta soli
    szklanka konfitury różanej
    1/2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki syropu malinowego z dziką różą
    różowy cukier do dekoracji

Ciasteczka różane z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka różane przed pieczeniem 1. Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem i polać ciastka. Posypać dekoracyjnym cukrem.

Porady

Do ciasta nie trzeba dodawać cukru, konfitura i lukier nadają wystarczająco słodki smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy