Ciasteczka przez maszynkę

4.74 (239 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

W domowych zeszytach jest wiele przepisów na ciasteczka, ale ciasteczka przez maszynkę robione są jedyne w swoim rodzaju. Proste do przygotowania, kruche i maślane jednocześnie. Ciasteczka przez maszynkę łatwo rozpoznać po kształcie - będą idealne do moczenia w herbacie lub kawie z mlekiem. Smacznego!

  • 30 min

Składniki:

  • 750 g maki
    125 g dobrej margaryny lub masła
    125 g smalcu
    125 g cukru pudru
    4 żółtka
    pół szklanki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat waniliowy lub śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.74 (239 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka przez maszynkę 1. Mąkę rozetrzeć z margaryną i smalcem, dodać śmietanę cukier i żółtka oraz proszek do pieczenia i aromat. Ciasto będzie twarde i trzeba je dobrze wygnieść.
  • ciasteczka przez maszynkę 2. Na maszynkę do mięsa nakładamy foremkę do ciasteczek i całść przepuszczamy. Układamy w blaszkach i pieczemy na złoty kolor.
    temp ok 200 st 15-18 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować