ciasteczka pienione Ewy Wachowicz

4.95 (179 ocen)

  • 40 min

w moich stronach nazywamy je Rozetki lub Gwiazdki, pyszne kruche i maślane, ciasto nie wymaga zagniatania, robi się je szybko i całkiem przyjemnie :)

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gram miękkiego masła
    2 jaja
    350 gram mąki pszennej
    130 gram cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
    75 ml letniego mleka
    około 0,5 słoiczka dżemu lub marmolady (dałam zwykłą wieloowocową)
Wystaw ocenę:

4.95 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka pienione ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jaju, mleko i ekstrakt (aromat), ucieramy cały czas, następnie dodajemy stopniowo mąkę.

    Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskamy ciasteczka w kształcie rozetek. Na górę czubkiem noża nakładamy kapkę dżemu lub marmolady.

    Piekłam w termoobiegu na trzecim poziomie od góry w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
    W funkcji grzania góra - dół zauważyłam, że za bardzo przypiekają się od spodu.

    Z tej porcji zarobu wyszło mi 3 blachy ciasteczek (cała masa).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować