Ciasteczka owsiano-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać do powstania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cynamonu na czubku łyżeczki i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać. Kolejno dodać płatki owsiane oraz żurawinę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy należy uformować kulki o średnicy dużego orzecha włoskiego za pomocą lekko zwilżonych wodą dłoni. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je delikatnie spłaszczyć. Pomiędzy nimi należy zachować kilkucentymetrowe odstępy. Piec ok. 10 minut w 170°C uważając by nie przypalić spodów, a po wyjęciu od razu zdjąć z gorącej blachy.
Komentarze