Ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerza. Naprawdę polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • kostka masła
    2 szklanki płatków owsianych górskich
    1 jajko
    cukier waniliowy
    1/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    roztopiona czekolada lub kakao
    szczypta soli

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, by nieco zmiękło, następnie ubić na gładką puszystą masę, dodać cukier waniliowy, cukier zwykły i jajko, dobrze ubić. Suche płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę lekko przemieszać ze sobą, wsypać do ubitego masła. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dodać do masy. Zamiast czekolady można użyć kilku łyżek kakao. Dobrze wymieszać za pomocą miksera.
    Gotowe ciasto nakładać na blachę małymi porcjami, mniej więcej wielkości nakrętki od butelki i w sporej odległości od siebie, bo ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i objętość. Piec 10-15min w temperaturze 150 stopni, aż do lekkiego zrumienienia.

Porady

Ciastka zaraz po upieczeniu są dosyć miękkie, ale kiedy trochę ostygną, to twardnieją i robią się cudownie kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy