Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wyjąć wcześniej z lodówki, by nieco zmiękło, następnie ubić na gładką puszystą masę, dodać cukier waniliowy, cukier zwykły i jajko, dobrze ubić. Suche płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę lekko przemieszać ze sobą, wsypać do ubitego masła. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dodać do masy. Zamiast czekolady można użyć kilku łyżek kakao. Dobrze wymieszać za pomocą miksera.
Gotowe ciasto nakładać na blachę małymi porcjami, mniej więcej wielkości nakrętki od butelki i w sporej odległości od siebie, bo ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i objętość. Piec 10-15min w temperaturze 150 stopni, aż do lekkiego zrumienienia.
Porady
Ciastka zaraz po upieczeniu są dosyć miękkie, ale kiedy trochę ostygną, to twardnieją i robią się cudownie kruche.
Komentarze