Ciasteczka orzechowo-owsiane ze śmietankową nutą

0 (0 ocen)

  • 16 min

Ciasteczka przeze mnie zaprezentowane są niezwykle pyszne, miękkie, a zarazem chrupiące. Zawierają całe bogactwo wartościowych składników odżywczych. Nie zawierają cukru więc są rewelacyjną alternatywą dla osób w każdym wieku. Ciasteczka sprawdzą się na małe i duże zachciewajki. :)

  • 16 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    - płatki owsiane 1 szkl.
    - otręby żytnie 0,5 szkl.
    - otręby pszenne 0,5 szkl.
    - siemie lniane 1/4 szkl.
    - mąka tortowa 1 szkl.
    - proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    - cynamon 2 łyżeczki
    - cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka (można również użyć cukru cynamonowego lub migdałowego)
    - rodzynki 0,5 szkl.
    - żurawina 0,5 szkl.
    - kilka pokrojonych śliwek suchonych
    - posiekane i sparzone orzechy według uznania (ja dodaję laskowe i ziemne)

    Składniki mokre:
    - mleko 1,5 szkl.
    - olej 1/4 szkl.
    - śmietana Zott 12% , 2 łyżki
    - 1 jajko

    DODATKOWO: mieć w pobliżu miód :)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowo-owsiane ze śmietankową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj dwie miski.

    Do drugiej miski wrzuć składniki mokre. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • 2. Do jednej wrzuć wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • 3. Do drugiej miski wrzuć składniki mokre. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • 4. Dodaj wymieszane składniki suche do wymieszanych składników mokrych. Dokładnie wszystko przemieszaj łyżką.
  • 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu.
    Przygotuj dwie duże blachy (dołączone do piekarnika), przykryj je papierem do pieczenia.
  • 6. Dużą łyżką nakładaj na blachy pokryte papierem do pieczenia, ciasteczka (jedno ciasteczko= jedna łyżka masy).
    Włóż blachy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najpierw na 5 min, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 7 min. Sprawdź czy Ci odpowiadają.

    Smacznego! :)

Porady

Ciasteczek nie wolno za długo piec, gdyz się wysuszą. Pod koniec podanego czasu, dobrze wyjać jedno z nich i spróbować czy jest ok. :) WAŻNE! Polecam śmietanę Zott, gdyż używając innej śmietany ciasteczka były zbyt kwaśne! A ta śmietana jest idealna i wypróbowana. Cukru wanilią lub inny, można w ogóle nie dodawać i na pewno nie wpłynie to na pogorszenie się smaku ciasteczek. :) Polecam udekorowac je roztopioną na parze czekoladą gorzka lub białą i na wierzchu obsypać również orzeszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować