Ciasteczka Orzechowe z kremem maślanym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mocno orzechowe ciastka przełożone puszystym kremem maślanym oblane polewa czekoladową, będę wspaniałe na każdą rodzinną uroczystość.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    200 g masła
    100 g zmielonych orzechów
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    Cukier waniliowy

    Krem maślany:
    0.5 l mleka
    1 mały budyń śmietankowy bez cukru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki tortowej
    2 kostki masła dobrej jakości

    Dodatkowo - dekoracja:
    1 op. Polewy czekoladowej
    Gwiazdki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice wsypać mąkę, dodać masło i posiekać je nożem. Dodać cukier puder, zmielone orzechy włoskie żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto i rozwałkować je na placek. Kieliszkiem wykrawac z ciasta kółeczka . Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 180 stopniach.

    Krem:
    Trochę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę wszystko wymieszac ( najlepiej roztrzepac mikserem) i wlać do gotujacego mleka. Zimny budyń utrzeć z 2 kostkami masła. Przekładać ciasteczka. Rozpuszczamy polewe i dekorujemy ciasteczka i przylepiamy po jednej gwiazdcce na każde ciastko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa maślana Orzechy Czekolada Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować