Ciasteczka orzechowe

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 45 dag maki
    1 kostka margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    10 dag zmielonych orzechów
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta 1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
  • Ciasteczka przed pieczeniem 2. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzany do 180 stopni na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut).
  • Upieczony kot :P 3. Siostra mi wyszukała na gwiazdkę foremki z kotem :D No Czarna jak żywa, sucha i ze sterczącym ogonem :D Wracając do tematu, ciasteczka po wystudzeniu posypać cukrem pudrem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować