Ciasteczka oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto na ciasteczka. Masło i cukier ucieramy tak długo, aż powstanie puszysta masa, wtedy dodajemy jajko. Suche składniki: mąka pszenna, kakao, cukier, sodę, sól, mieszamy ze sobą i wkładamy do miski. Utarte masło z cukrem i jajkiem dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Posypujemy blat mąką i rozwałkujemy cienko ciasto ok. 4 mm.Wycinamy szklanką ok. 50 niezbyt dużych ciastek. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy ciastka w małych odstępach. Pieczemy je w temperaturze 190 stopniach przez 12-14 minut. Upieczone ciastka studzimy. Ciasta muszą być dobrze wystudzone , żeby krem nie rozpuszczał się.
2.Miękkie masło, ekstrakt z wanilii i przesiany cukier puder ubijamy mikserem. Dodajemy skórkę lub sok z cytryny i mieszamy. Krem przekładamy do szprycy. Wystudzone ciasteczka smarujemy kremem, przykrywając je drugim ciastkiem i lekko dociskając do siebie.Tak przygotowane ciasteczka układamy na talerzu i chowamy na 1 godzinę do lodówki, aby masa miała szansę stwardnieć.
Komentarze