Ciasteczka na jeden chapsik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dobre do kawy i ze szklanką mleka . Mieszczą się do buzi na raz.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 350 gramów
    - surowe żółtko: 1 sztuka
    - ugotowane żółtka: 3 sztuki
    - cukier puder: 80 gramów
    - 200 g zimnego masła
    - skórka otarta z cytryny: 2 łyżki
    - słoiczek kwaskowego dżemu (najlepiej z wiśni, czarnej lub czerwonej porzeczki
    - cukier puder do posypania: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - sól: 1 szczypta

Ciasteczka na jeden chapsik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać. Żółtka przetrzeć przez sito i razem z surowym żółtkiem, szczyptą soli, cukrem wniliowym i skórką z cytryny dodać do ciasta.
    Zagnieść, uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkować na grubość 4 mm i kieliszkiem o średnicy 3-3,5 mm wykroić krążki. Piec w 200 st C. na złoto (tj. ok. 10 min.). Lekko wystudzić. Na krążki nakładać powidła lub inną konfiturę (najlepiej kwaskową). Przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem . Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy zmiękną. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy