Nie nazwałabym ich dietetycznymi ale całkowicie energetycznymi. Są rewelacyjne w smaku i pięknie wyglądają. Moje zostały upieczone specjalnie na prezent dla żurawinożercy :)
Ciasteczka mocno bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Wszystkie bakalie drobniutko posiekać (w tym 150g żurawiny, 50g odłożyć do dekoracji) wymieszać z płatkami owsianymi, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i zagnieść lepkie ciasto. Schować do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć je na papierze do pieczenia którym wyścielamy blachę.
2.Ustawić piekarnik na 180stC. Piec ciasteczka ok 15 minut aż będą mocno rumiane. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować nią ciasteczka :) pozostałą żurawina dekorować ciacha ;)
Komentarze