Ciasteczka mocno bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie nazwałabym ich dietetycznymi ale całkowicie energetycznymi. Są rewelacyjne w smaku i pięknie wyglądają. Moje zostały upieczone specjalnie na prezent dla żurawinożercy :)

  • 45 min

Składniki:

  • Przepis:

    200g żurawiny
    50g płatków owsianych żytnich
    50g płatków owsianych prażonych
    50g orzechów brazylijskich
    100g mieszanki orzechów: włoskich laskowych piniowych nerkowca arachidowych
    2 pełne łyżki mąki (lub mączki migdałowej)
    1 jajko
    100g brązowego cukru
    150g miękkiego masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczka mocno bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Wszystkie bakalie drobniutko posiekać (w tym 150g żurawiny, 50g odłożyć do dekoracji) wymieszać z płatkami owsianymi, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i zagnieść lepkie ciasto. Schować do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć je na papierze do pieczenia którym wyścielamy blachę.

  • 2. Ustawić piekarnik na 180stC. Piec ciasteczka ok 15 minut aż będą mocno rumiane. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować nią ciasteczka :) pozostałą żurawina dekorować ciacha ;)

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy