Jakiś czas temu natknęłam się na te piękne misie na jednym z zagranicznych portali. Postanowiłam sama przygotować ciasto i upiec podobne misie. Myślę że takie ciastka będą wspaniałym prezentem dla dzieci i nie tylko :)
1 godz. 30 min
Składniki:
20 g skrobi ziemniaczanej
350 g mąki pszennej
1 jajko
50 g cukru pudru (można dać więcej)
1/3-1/2 szkl. oleju
1 łyżka miodu
szczypta soli
szczypta cynamonu
woda w przypadku gdy ciasto nie chce się kleić
migdały, orzechy nerkowca, rodzynki lub inne bakalie jakie macie
Ciasteczka misie z orzechami/rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki przesiać do miski. Dodać mokre składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kruszące się. W przypadku gdy ciasto nie chce się kleić dodać łyżkę wody, gdy jest za mokre dodać odrobinę mąki pszennej. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać kształty foremką w kształcie misia. W każdego misia delikatnie wcisnąć orzech lub rodzynkę i złożyć mu rączki. Wykałaczką zrobić oczy, nos, buzię i ewentualnie pazurki. Blachę z ciastkami piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 10 min, kontrolując czas pieczenia, ponieważ ciastka szybko nabierają koloru.
Komentarze