Ciasteczka miodowo-kakaowe

4.5 (155 ocen)

Oto przepis na smaczne, miękkie i mocno kakaowe ciasteczka o delikatnym korzennym aromacie. W sam raz do popołudniowej kawusi.

Składniki:

  • - szklanka mąki pszennej
    - ½ szklanki miodu
    - 120 g masła
    - 1 jajko
    - ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - ½ szklanki kakao
    - pół łyżeczki tłuczonych goździków
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - rodzynki (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka miodowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, a następnie ucieramy go z masłem.
  • 2. Cały czas ucierając do miodowej masy wsypujemy powoli mąkę, proszek do pieczenia, goździki i sól. Na koniec dodajemy powoli kakao i orzechy i mieszamy.
  • 3. Na blaszce układamy łyżeczką kopczyki. Do każdego ciasteczka wkładamy rodzynkę.
  • 4. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować